Earth Week: ontdek hoe je duurzamer en voordeliger kunt leven

Deze week is het Earth Week, een week die wordt georganiseerd rondom Earth Day om meer bewustwording te creëren over ons consumentengedrag en de invloed ervan op de natuur. Wil jij duurzamer leven, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog lees je hoe je met een paar kleine aanpassingen duurzamer kunt leven én flink kunt besparen op je rekeningen.


Een week is niet genoeg

Het doel van Earth Day en Earth Week is om ons meer bewust te laten worden van ons consumentengedrag. De organisatie hoopt dan ook dat we, ook na deze dagen, zullen blijven strijden voor de natuur en onze planeet. We hebben er namelijk maar een en daar moeten we goed voor zorgen. Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijks leven, kun je al meteen een stuk duurzamer leven én flink besparen op diverse terugkomende kosten. Naast dat je dus een steentje bijdraagt aan de natuur, scheelt het je maandelijks dus ook heel wat geld! Hoe je dit doet, leggen we je hieronder uit.

Poster


Besparen met duurzame verlichting

Een eenvoudige manier om tientallen euro's te besparen én aan het milieu te denken, is door je lampen te vervangen door LED-verlichting. Een LED-lamp is namelijk ruim 90% zuiniger dan een standaard gloeilamp! Daarnaast heeft LED-verlichting zo'n 35.000 tot 50.000 branduren, terwijl een gloeilamp maar duizend tot tweeduizend branduren heeft. Naast dat LED-lampen een stuk duurzamer zijn, gaan ze dus ook een stuk langer mee. Bovendien stoot LED-verlichting ook veel minder CO2 uit! Stel je laat tien LED-lampen drie uur lang branden, dan wordt er 221 kilogram minder CO2 uitgestoten in vergelijking met gloeilampen. Ben jij overtuigd en wil je besparen op je energierekening? Haal dan LED-lampen in huis via Lampenlicht. Bij de webshop ontvang je deze week bovendien tot 15% extra korting op je bestelling. Dus wees er snel bij! Uiteraard zijn er ook andere lampenwinkels waar je terecht kunt. Bij Lampen24 kun je momenteel LED-verlichting shoppen met tot 60% korting en bij Lampdirect krijg je nu 5% korting op Noxion LED-spots met deze kortingscode.


Duurzame kleding

Duurzame kleding wordt steeds populairder, maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Kleding is duurzaam wanneer het productieproces ervan weinig effect heeft op het milieu. Daarnaast wordt er vaak ook rekening gehouden met de werkomstandigheden van de arbeiders die de kleding maken. Voor het produceren van duurzame mode worden er vaak ook andere materialen gebruikt dan voor  normale kleding. Zo heeft het gebruik van hennep weinig tot geen impact op de natuur in tegenstelling tot katoen. Veel grote modezaken hebben al een speciale duurzame collectie. Bezoek bijvoorbeeld de webshop van H&M, Zalando, About You of Peter Hahn om het aanbod te bekijken. Sommige winkels, zoals America Today, gaan een stapje verder en bieden zelfs kleding aan van gerecycled materiaal. Denk hierbij aan regenjassen gemaakt van twintig plastic flessen of badmode gemaakt van 100% gerecycled polyester. Bij de meeste winkels ontvang je momenteel tot 50% korting op duurzame kleding. Meer hierover lees je aan het einde in deze blog.


Verminder plastic afval

Wil je geld besparen en je afvalberg verkleinen? Shop dan herbruikbare producten in plaats van wegwerpproducten. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare wattenschijfjes om je make-up af te nemen, stalen of bamboe rietjes, herbruikbare wattenstaafjes, bamboe tandenborstels en meer. De meeste van deze producten kun je shoppen bij bol.com, De Bijenkorf, HEMA en Holland & Barrett. Naast dat deze producten herbruikbaar zijn, wordt er ook weinig tot geen plastic gebruikt zodat ook de hoeveelheid plastic afval wordt verminderd.

Vrouw shopt duurzame producten


Webwinkels in actie

Naast dat veel webwinkels hun producten op een duurzame manier produceren of rekening houden met het verpakkingsmateriaal dat ze gebruiken, zijn er ook webwinkels die een stapje verder gaan. Zo heeft Yves Rocher een eigen stichting genaamd Yves Rocher Foundation. De webshop zet zich dag en nacht in voor de biodiversiteit op onze aarde en wil met hun stichting honderd miljoen bomen planten over de hele wereld vóór het einde van 2020. De teller staat momenteel al op meer dan 94 miljoen bomen, dus dat ze dit doel behalen is erg groot. Naast Yves Rocher zetten ook Zalando, America Today en Levis zich in voor de natuur. Zo besteedden deze webshops deze week extra aandacht aan waarom we goed voor onze aarde moeten zorgen en wat de winkels er zelf aan doen. Zo werken Zalando en America Today met een duurzaamheidsstrategie, waarmee ze meer teruggeven aan de mensen en de natuur dan dat ze ervan gebruiken. Ook Levis strijdt tegen klimaatverandering en zet zich in om de wereldwijde watercrisis te bestrijden. Dit doen ze door hun broeken te produceren met WaterLess technologieën. Uiteraard zijn er veel meer webshops die zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Wil je weten wat jouw favoriete webshop doet voor het klimaat? Bezoek dan hun website om hier meer over te weten te komen.


Profiteer van korting tijdens Earth Week

Bij diverse webwinkels kun je momenteel profiteren van korting op duurzame producten. Bij sommige winkels ontvang je zelfs een leuk extraatje door deze week een bestelling te plaatsen.