Pannenkoeken eten en kaarsjes aansteken: hoe vier je Maria-Lichtmis extra voordelig?

Maria-Lichtmis 2019: hoe vier je deze dag extra voordelig?

Deze zaterdag, op 2 februari 2019, wordt de Maria-Lichtmis gevierd in België. De Lichtmis is een christelijk feest dat precies 40 dagen na Kerstmis wordt gevierd. De viering staat in het teken van de herdenking van het opdragen van de baby Jezus aan God. Hoewel er allerlei religieuze gebruiken hangen aan deze mis, zijn er in België ook een aantal andere tradities rondom deze gebeurtenis ontstaan. Wil je weten welke dat zijn en hoe je deze dag lekker voordelig kunt doorbrengen? Lees dan verder in deze blog!


Kaarsen en pannenkoeken

De gebruiken van de Lichtmis lopen tot ver terug in de geschiedenis. Zo wordt voorafgaand aan de mis in de kerk een kaarsenprocessie gehouden. Naast dat het aansteken van kaarsen te maken heeft met het symboliseren van Christus, luidt het licht ook de start van het voorjaar in. Hoewel het buiten nog erg koud is en donker lijkt, is het nu alweer een uur langer licht! Een goed vooruitzicht op de naderende lente. Ontbreekt het je aan kaarsen in huis? De Bijenkorf geeft tot 30% korting op kaarsen in de categorie woonaccessoires. Ook met de HEMA aanbiedingen krijg je dit weekend 20% korting op heel veel kaarsen. De kaarsen zijn dus symbolisch voor het aanbreken van een lichte periode, maar hoe zit dat met de pannenkoeken?

Een Belgisch gezegde luidt: "Geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm". Traditioneel gezien wordt op 2 februari door veel mensen in ons land een lekkere stapel pannenkoeken gegeten. Het verhaal van deze traditie is naar onze mening iets leuker om naar te luisteren. Op de dag dat vroeger nieuwe dienstmeisjes in huis traden bij een rijke familie, trakteerde de vrouw des huizes haar nieuwe personeel op een stapel pannenkoeken. Dienstmeisjes en knechten woonden in bij de families waar ze werkzaam waren. Om het verdriet van het missen van hun familie te verzachten, maar ook om te vieren dat er nieuw personeel was voor het huishouden zette de huisvrouw een stapel pannenkoeken op tafel. Downton Abbey in België! Tot slot was het een mooie manier om het tarweoverschot dat bij de eerste, vroege oogst was ontstaan op te maken.

De Fransen hadden hielden er op het pannenkoeken eten tijdens de lichtmis nog wat meer vreemde gebruiken op na. Zo werd de eerste pannenkoek bovenop de kast gemikt, waar deze een jaar bleef liggen. Was de pannenkoek na een jaar niet beschimmeld, dan was het huis verzekerd van geluk. Probeer jij tijdens het pannenkoeken bakken ook het baksel om te draaien door de pan omhoog te gooien en de pannenkoek weer op te vangen? Sluit terwijl je dit doet een geldstuk in je hand. Als het je lukt om de pannenkoek op te vangen zonder dat deze breekt, ben je de rest van het jaar verzekerd van rijkdom en overvloed! Wie wil dat nou niet?

Glas in lood


Shoppen op Maria-Lichtmis dag

Hoe je jezelf ook kunt verzekeren van rijkdom en overvloed, is door te shoppen met korting waardoor je lekker veel geld bespaart. Om Maria Lichtmis te vieren, krijg je bij Collishop nu bijvoorbeeld 20% korting op pannenkoekenpannen van Tefal. Je kunt ook gebruikmaken van een JM Bruneau kortingscode, waarmee je een gratis pannenkoekenplaat bij je bestelling ontvangt.

Het is misschien geen heel vroom voornemen om dit weekend lekker te gaan shoppen. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je geen zin hebt om je huis te verlaten met dit koude weer. Het belooft weer te gaan vriezen en met een stapel warme pannenkoeken in het vooruitzicht heb je waarschijnlijk vooral zin om op de bank te ploffen! De solden zijn net voorbij, maar dat betekent niet dat het gedaan is met korting vangen. Drink jij bij jouw pannenkoeken liever een glaasje wijn in plaats van melk? Met een Wijnvoordeel kortingscode krijg je nu 50% korting op een selectie topwijnen uit Spanje. Zo biedt Maria-Lichtmis je een mooie manier om verschillende culturen met elkaar te combineren! Waar het Christendom allemaal niet goed voor is.

Pannenkoeken


Voordelig huishouden

Blijf je toch het hele weekend binnen, dan kun je net zo goed eens flink de bezem door het hele huis halen. Dat doe je natuurlijk het liefst met handige huishoudapparaten die dit klusje wat verzachten. Met een Groupon kortingscode krijg je nu tot €20,- extra korting op Shopping deals. Dat betekent dat je een hoop huishoudelijke items met nog meer korting kunt bestellen! Denk aan draadloze stofzuigers, stoomreinigers en schoonmaakmiddelen. Daarnaast word je ook bij iBOOD dit weekend voorzien van hoge kortingen op producten voor het huishouden. Hier pak je kortingen tot wel -70% op kledingstoomreinigers, schroefboormachines, gereedschapsets en verlichting. Zo kun je alles wat je nodig hebt om dat ene schilderijtje dat je al zo lang wil ophangen met één bestelling in huis halen.

Keuken

 


We hopen dat je het leuk vond om meer te lezen over de herkomst van Maria-Lichtmis! Houd jij van pannenkoeken of eet je liever iets anders tijdens deze viering? Vertel het ons in een reactie!