Onderzoek fileschaamte

Kwart Vlamingen heeft fileschaamte

21 procent gebruikt file als smoes om te laat te komen op werk

Antwerpen, 1 februari 2023 – Maar liefst 23 procent van alle werkende Vlamingen voelt zich schuldig ten opzichte van hun collega’s wanneer hij of zij in de file staat. Dit blijkt uit onderzoek van Deals.be onder 1.005 volwassen Vlamingen werkzaam in loondienst. Niet alle ondervraagden hebben last van zogenoemde ‘fileschaamte’, zo gebruikt een vijfde van hen een drukke ochtendspits weleens als een excuus om te laat op hun job te verschijnen.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Op een regenachtige maandagochtend, tien minuten na vertrek aansluiten in de file. Niet jouw schuld, zou je denken. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van alle werkende Vlamingen zich weleens schaamt voor het feit dat ze in de file staan. Jongeren generen zich het vaakst voor een ochtend filerijden. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Waarom iedere werkdag in een eigen auto kruipen, wanneer collega’s uit de buurt dezelfde kant uitgaan? Bijna de helft van alle werkende Vlamingen zegt bereid te zijn om dagelijks met collega’s van- en naar werk te carpoolen. Alles om maar niet in de file te staan. Alleen onder Brusselaars is de animo om te carpoolen laag. Hoe de rest van de Vlamingen hierover denkt, vind je in de visual.

 

Een flinke ochtendspits biedt naast ergernissen en ongemakken ook kansen. Waarom op tijd vertrekken als je zeker weet dat je die dag in de file staat? Maar liefst één op de vijf Vlamingen heeft de ochtendspits daarom weleens als excuus gebruikt om te laat op werk aan te komen. Jongeren zijn het meest creatief. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Wanneer je te maken krijgt met een zware ochtend- of avondspits, kun je de tijd dat je vaststaat maar beter zo nuttig mogelijk gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat niet minder dan 21 procent van alle respondenten in de file alsnog zoveel mogelijk werk probeert te verzetten. Vooral mannen zijn notoire filewerkers. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën vind je in de visual.

 

Stel, je staat regelmatig in de file op weg naar je werk. Zou dat voor jou een aanleiding zijn om uit te kijken naar een nieuwe job? Niet minder dan 48 procent van alle werkende Vlamingen noemt ‘regelmatig filerijden’ een belangrijke reden om van baan te veranderen. Antwerpenaren gaan in dat geval het snelst op zoek naar een nieuwe uitdaging. Benieuwd naar hoe de rest van de Vlamingen hierover denkt? Je vindt het in de visual.