De portemonnee van een student is niet altijd even goed gevuld en daarom is het cruciaal om te weten hoe je gemakkelijk kunt besparen zodat je aan het einde van de maand heel wat euro’s overhoudt. Zodat jij een extra stapavond in kunt plannen of om iets verstandiger je spaarrekening mee aan te vullen! Waar je aan het begin van de maand nog goed in de was zit, zoek je twee weken later in het huismerkschap van de supermarkt naar de goedkoopste opties. Herkenbaar? Lees dan gauw verder, want dit zijn 10 bespaartips die elke student zou moeten kennen!
1. Goedkoop op kot
De huur van je studentenkot is een maandelijks terugkerende lastenpost. Neem dus goed je tijd om je budget te bepalen en te ondervinden waar jij voor die prijs het beste terecht kunt. Over het algemeen vind je via kamersites (afhankelijk van de stad waar je gaat studeren) al gauw een plekje. Heb jij een kot gevonden? Zoek dan de goedkopere woonsites af voor meubels en check het lokale prikbord voor tweede hands exemplaren, die je met een likje verf weer zo goed als nieuw maakt! Woonaccessoires en keukengerei bestel je goedkoop online door bijvoorbeeld een kortingscode voor Home24, Meubis en IKEA te gebruiken! Daar vind je betaalbare huisraad dat zo nog voordeliger wordt!
2. Korting op studieboeken
Met het betalen van je collegegeld ben je nog niet klaar. Elk blok zal je een boekenlijst in de hand geduwd krijgen waarna je tientallen tot honderd(en) euro’s lichter bent. Koop je boeken daarom zoveel mogelijk tweedehands en zet na elk blok de boeken die je zelf niet meer nodig hebt op een site zoals StuBooks zodat ze je ook weer wat opleveren naderhand. Afhankelijk van je studie is het ook aan te raden om het eerste college af te wachten of de studiewijzer alvast uit te pluizen welke boeken je precies nodig gaat hebben dat blok. Soms staan er een aantal exemplaren op de lijst die dicht in een hoek blijven liggen en dat is toch zonde!
3. Bespaar op boodschappen
Als je net op jezelf bent kan het even zoeken zijn hoe je je geld uitgeeft. Ga slim om met je boodschappengeld want dit is een makkelijke post om euro’s te besparen! Dit doe je al door simpelweg te letten op aanbiedingen, slim te koken door diverse groente voor meerdere dagen te gebruiken, eten in te vriezen, boodschappen te halen aan de hand van een vooraf bedachte boodschappenlijst en niet elke dag de kantine van de campus in te duiken. Vraag daarnaast bijvoorbeeld de Carrefour Bonuskaart aan voor exclusieve kortingen en schakel daarnaast huisgenoten of vrienden in om af en toe en om de beurt te koken voor elkaar en je bent meteen een stuk goedkoper uit. In je eentje koken is nou eenmaal niet goedkoop!
4. Toeslagen voor studenten
Laat geen geld liggen! Elke vorm van inkomsten is mooi meegenomen en daarom is het aan te raden om uit te zoeken of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Kijk bijvoorbeeld of je als je op kot gaat recht hebt op huurtoeslag. In sommige situaties is het mogelijk om deze aan te vragen waarna je tegemoet wordt gekomen in de kosten voor je kot. Dat is toch weer mooi meegenomen!
5. Maak gebruik van studentenkorting
In binnen- en buitenland kan je als student zijnde al heel snel wat geld besparen! Er zijn bepaalde kroegen waar je korting krijgt op de drank, maar ook bij musea of bepaalde bedrijven krijg jij zodra jij je studentenpas of inschrijving laat zien korting op de prijs. Zoek zo bijvoorbeeld naar voordeligere verzekeringen, open een studentenrekening bij je bank en ook op bepaalde abonnementen voor bijvoorbeeld je telefoon kan je zo besparen. Zo worden bepaalde aspecten uit het dagelijks leven een stuk voordeliger voor je!
6. Shop met studentenkorting
Om nog maar verder aan te haken op het studentenkorting puntje: ook bij veel webshops krijg jij als student zijnde al gauw een bepaald percentage vaste korting. Vaak hoef je enkel je college inschrijving te koppelen in je account, waarmee jij vervolgens elke keer als je afrekent je korting pakt. Zoek dus eerst uit of je favoriete webshop zo’n programma heeft voordat jij fanatiek aan de slag gaat bij bijvoorbeeld Urban Outfitters en Zalando!
7. Goedkoop feesten
Een feestje hier en daar hoort uiteraard bij het studentenleven. Dat je budget daar af en toe wat minder enthousiast over is, is niet gek. De kosten kunnen namelijk nogal oplopen! Geef gewoon eerlijk aan bij vrienden als jij wat krap bij kas zit en organiseer huisfeestjes waarbij iedereen zijn eigen bier of wijn meeneemt. Dat is een stuk voordeliger dan in een bar en net zo gezellig! Daarnaast kan je via bepaalde sites en apps, zoals I’M IN, heel slim en makkelijk gratis kaarten scoren voor te gekke feestjes. Dat scheelt weer een paar euro op je entree!
8. Makkelijk bijverdienen
Heb jij een bijbaan? Dit zorgt voor iets meer financiële vrijheid en dat je wellicht minder geld hoeft te lenen. Dat is toch weer mooi meegenomen! Zoek iets wat redelijk verdient. Via diverse uitzendbureaus kom je vaak aan de leukste bijbanen. Ben jij op zoek naar iets tijdelijks? Dan kom je via (studenten)uitzendbureaus vaak ook aan de leukste tijdelijke klusjes waarmee je maar een paar dagen hoeft te werken voor een leuk bedrag! Kan jij weer mooi even vooruit.
9. Geef jezelf zakgeld
Dit klinkt misschien wat gek, maar inzicht in je financiën krijgen mag dan heel volwassen klinken, het is zeker wanneer je net op kot gaat een slimme zet om te doen. Zet je inkomsten en uitgaven naast elkaar. Zo zie je al gauw wat je overhoudt per maand. Aan de hand daarvan kan je makkelijk bepalen hoeveel je waaraan (studie, boodschappen, kleedgeld, uitgaan, etc.) uit mag geven!
10. Evalueer je vaste lasten
Sportschoolabonnement hier, telefoonrekening daar, dan nog een streamingdienst zoals Netflix voor in de vrije uurtjes en je bent al gauw een paar abonnementen rijker. Heb jij deze allemaal nodig of kan je het slimmer aanpakken? Gebruik je de groepslessen in de sportschool? Kan je je Netflixabonnement niet delen en heb je alle van je telefoonabonnement? Soms kun je al gauw euro’s op je vaste lasten besparen door eens goed te evalueren waar je voor betaald en wat je daarvan echt (niet) gebruikt!