Tips om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Dat het coronavirus zich inmiddels ook in België heeft verspreid, wist je waarschijnlijk al lang. Maar op dit moment groeit het aantal besmette mensen sneller dan van te voren. Zo komen er dagelijks zo'n dertig tot veertig nieuwe besmettingen bij. Wat betekent dit voor jou en wat voor producten kun je in huis halen om je zo goed mogelijk te beschermen? Dat lees je allemaal in deze blog.


Coronavirus in België

Begin februari werd de eerste besmetting in België vastgesteld, maar vanaf 1 maart begon het aantal besmettingen pas echt te stijgen. We zijn nu nog geen twee weken verder en de teller staat inmiddels al op 314 besmette mensen, waarvan één iemand is overleden. De overleden persoon was een mannelijke patiënt van negentig jaar oud. Er is echter ook één iemand genezen van het virus in ons land. Gezien het coronavirus zich in zo'n korte tijd zo snel heeft verspreid, zijn er diverse voorzorgsmaatregelen opgesteld door het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Was bijvoorbeeld regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. 

Mondkapjes en medicijnen


Voordelige maar effectieve producten

Om de bovenstaande maatregelen na te leven, is het verstandig om het een en het ander in huis te halen en wellicht kleine aanpassingen te maken in het dagelijks leven. Hou er wel rekening mee dat je bij sommige webshops nog maar terecht kunt voor een klein assortiment aan handzepen en desinfecterende gellen. De meeste hygiëneproducten raken namelijk snel uitverkocht in verband met het coronavirus. Toch kun je bij de meeste webshops nog wel het een en het ander inslaan. Bekijk onderstaande lijst voor webwinkels waar je in ieder geval nog terecht kunt voor effectieve hygiëneproducten én waar je kunt profiteren van korting op je bestelling.

Bij onderstaande winkels shop je onder andere handzeep, desinfecterende gel, zakdoekjes en ontsmettingsdoekjes met korting:

  • Viata: krijg tot 30% korting op je bestelling
  • Farmaline: pak tot 50% korting op handzeep en meer
  • bol.com: bespaar minstens 10% korting op geselecteerde hygiëneproducten
  • 24pharma: ontvang een gratis reinigingsgel
  • 24pharma: kortingscode: pak 5% korting op je bestelling
  • Albert Heijn: scoor 50% korting op hygiëneproducten
  • Apotheek Online: ontvang 10% korting

Handen wassen


Nederland en België nemen extra maatregelen

Je kunt natuurlijk zo vaak je handen wassen als je wil, maar wanneer je je in een grote groep bevindt waar een aantal besmette mensen tussen zitten, lopen jij en de rest van de menigte nog steeds een grote kans om het virus op te lopen. Zo worden er op dit moment diverse maatregelen genomen in Nederland om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit is ook relevant voor België, gezien 40% van de besmette Nederlanders uit de grensprovincie Noord-Brabant komen. In deze provincie zijn alle grote evenementen, zoals festivals en concerten, afgelast. Ook gaat het profvoetbal tijdelijk niet door en wordt het aangeraden om thuis te werken wanneer je daar de mogelijkheid toe hebt. Ook in ons land worden er diverse voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo wil de regering niet dat er nog evenementen binnen plaatsvinden waar duizend of meer mensen aanwezig zijn. Ook verbiedt Wallonië om rusthuizen te bezoeken.


Wat zijn de klachten?

De meeste patiënten die besmet zijn met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoesten, verkoudheid, keelpijn en longontsteking. Mocht je last hebben van één of meer van deze symptomen. Neem dan contact op met je huisarts, maar ga er niet langs! Wil je meer weten over bepaalde klachten en wanneer je contact op moet nemen met een arts? Bezoek dan de website van de FOD Volksgezondheid, waar je alle benodigde en meest actuele informatie kunt vinden.


Moet ik me zorgen maken?

De mensen die het meeste risico lopen wanneer ze besmet raken met het virus zijn ouderen, mensen met hart- en vaatziekten, mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is, mensen met een hoge bloeddruk en diabetespatiënten. Op dit moment zijn er wereldwijd 115.000 mensen besmet met het virus, waarvan er zo'n 4.000 mensen zijn overleden. Dit betekent dat er zo'n 3% van de besmette mensen overlijden aan deze ziekte. Van het aantal besmette mensen zijn er echter ook alweer 64.000 mensen genezen. Dit is meer dan de helft! Hou jezelf in ieder geval goed aan de voorzorgmaatregelen en probeer zo veel mogelijk op te letten.

Thermometer