Internationale Vrouwendag 2019: de beste kortingscodes en aanbiedingen vind je hier

Het is Internationale Vrouwendag vandaag! Deze dag staat in het teken van vrouwelijke strijdbaarheid en solidariteit. Waar komt deze dag, die ieder jaar op 8 maart wordt gevierd, eigenlijk vandaan en hoe wordt het precies gevierd? In deze blog lees je alles over Internationale Vrouwendag 2019 en bij welke winkels je terechtkunt voor de beste aanbiedingen rondom dit thema.


Vrouwen komen op voor hun eigen rechten

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag begint al meer dan 100 jaar geleden. Op 8 maart in 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen ooit plaats. Vrouwen die werkzaam waren in de textielindustrie protesteerden toen tegen de slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken. Ze streden onder andere voor een achturige werkdag, lunch op het werk en gelijke rechten. De staking was in feite de start van de vrouwenemancipatie en de strijd tegen ongelijkheid. Als reactie hierop werd tijdens de Internationale Vrouwenconferentie van 1910 door de Duitse socialiste Clara Zetkin het voorstel gedaan om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In Nederland werd daarna de eerste Internationale Vrouwendag gevierd op 8 maart 1912. In België wordt de dag sinds 1971 gevierd, eerst op 11 november en sinds 2003 ook op 8 maart. Ieder jaar heeft de dag een ander thema. Dit jaar is dat ‘Heldinnen’, en richt het thema zich op vrouwen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, gelijkheid en voor hun medemens.

Emancipatie voor vrouwen is een strijd die ook in de huidige tijd nog zeer actueel is. Met zaken als de #Metoo-discussie en de nog altijd ongelijke lonen in het achterhoofd is Internationale Vrouwendag  een belangrijk moment voor vrouwen om zich te laten gelden. Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking en doen 66% van al het werk. Zij verdienen 10% van het wereldinkomen en hebben 1% van alle bezittingen. Ze beslaan 5% van alle regeringsleiders op de wereld. Vrouwen hebben een belangrijke en bijzondere positie in onze maatschappij. Internationale Vrouwendag is daarom ieder jaar een goed moment om hier even bij stil te staan.

Girlpower


Internationale Vrouwendag in België

In België worden vandaag verschillende acties gehouden omtrent Internationale Vrouwendag. Zo vindt vandaag de eerste nationale vrouwenstaking ooit plaats in ons land. Vrouwen in Brussel leggen op verschillende plekken het werk neer. Ook onder andere in Antwerpen, Gent en Brugge kun je evenementen bijwonen waarbij vrouwen worden geëerd, herdacht en geportretteerd. Bij de stakingen in Brussel staat de vraag centraal wat er gebeurt wanneer vrouwen het werk een dag zouden neerleggen. De gemeente verwacht op verschillende plekken hinder te ondervinden van de stakingen, zoals bij de ophaling van vuilniszakken en stakingsposten bij ziekenhuizen en zorgcentra. In België verdienen vrouwen jaarlijks 21% minder dan mannen. Het pensionbedrag van vrouwen ligt hier 28% lager. Met de stakingen op Internationale Vrouwendag willen vrouwen in België aandacht vragen voor deze loonkloof en actie voeren tegen de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen op kantoor


Een kapstok voor winkels

Veel winkels gebruiken Internationale Vrouwendag om het bestaan van de vrouw te vieren met speciale aanbiedingen en kortingen. Hoewel een shopping spree wellicht niet helemaal strookt met de gedachte van de strijd die vandaag wordt gevoerd, kunnen we jullie deze kortingen vandaag natuurlijk niet onthouden. En omdat gelijkheid hierbij centraal staat, mag je als man uiteraard ook gewoon gebruikmaken van alle aanbiedingen! Is dat even boffen.

Weten bij welke winkels je vandaag terechtkunt voor speciale kortingscodes en aanbiedingen? We hebben alles in een overzichtelijk rijtje voor je gezet.

Lachende vrouwen


Doe jij iets speciaals op Internationale Vrouwendag? Laat het ons weten in een reactie!