Bij deze winkels pak jij de meeste korting op Black Friday

Op 29 november is het weer Black Friday. Op deze jaarlijkse winkeldag kun je vaak het hele weekend extra veel korting scoren bij veel winkels en webshops. Ideaal om te besparen op de grotere aankopen, of om alvast inkopen te doen voor de feestdagen! In deze blog kun je tips vinden over hoe je het handigst te werk gaat en waar je de beste Black Friday aanbiedingen vindt.


Geschiedenis Black Friday

Black Friday is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het altijd op de dag na Thanksgiving Day valt. Aangezien dit een vrije dag is voor bijna alle Amerikanen, is het al decennialang het startschot van de kerstinkopen. Met vier vrije dagen kunnen de meeste winkels dan ook op veel klanten rekenen, en is het al jaren de drukste winkeldag van het land.

Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van de term ''Black Friday''. Zo zou de term zijn ontstaan in Philadelphia in de jaren zestig, waar men het gebruikte om de verkeersdrukte te beschrijven die plaatsvond wanneer men de dag na Thanksgiving na een familiebezoek terugreisde naar huis. Later, toen de term zich verder verspreid had, verklaarde men de term met het feit dat veel winkeliers vanaf deze dag ''in het zwart'' stonden, in tegenstelling tot in het rood. Hiermee verklaart het ook direct het belang van Black Friday voor de jaaromzet van veel winkels.

Rekenmachine met boekhouding


Black Friday in België

In België is men nog maar zeer recent begonnen met het actief vieren van Black Friday. Pas sinds ongeveer 2016 is de dag een grote gebeurtenis en wordt het veelvuldig opgepakt door winkels en webshops. Het succes van Black Friday blijft dan ook ieder jaar nog flink groeien bij de Belgische winkelier én klant.

Veel winkels bieden, zowel in de winkel als op de webshop, hoge kortingen die soms op het gehele assortiment geldig zijn. Vaak duren deze acties van vrijdag tot en met zondag, en wordt het weekeinde omgedoopt tot het ''Black Friday Weekend''. Tegenwoordig zijn er ook veel websites die een ''Black (Friday) Week'' hanteren, en vanaf maandag—of soms al eerder—beginnen met het verlagen van de prijzen.

Papieren winkeltassen


Shopping tips

Niet iedere webshop pakt Black Friday hetzelfde aan. Vaak kun je profiteren van korting door middel van speciale tijdelijke aanbiedingen, maar het kan ook voorkomen dat je met een speciale Black Friday kortingscode voordeel kunt scoren op je bestelling. Om je te helpen succesvol te werk te gaan geven we je hier een paar shoppingtips:

  • Bedenk van tevoren wat je wil kopen. Maak desnoods een ''boodschappenlijstje'' waarop je alles zet wat je moet hebben. Zo weet je zeker dat je niets uit het oog verliest. Op veel sites kun je een dergelijk lijstje aanmaken en vullen met artikelen uit de webshop zodat je ze snel teruggevonden hebt. Soms heb je hier een account voor nodig, maar dat is ideaal voor als je op de grote dag snel je bestellingen wil plaatsen!
  • Zoek uit bij welke winkels je terechtkunt. Dit kun je gemakkelijk doen op basis van je boodschappenlijstje. Vaak zul je van tevoren bij de winkels al kunnen zien van welke aanbiedingen of korting je kunt profiteren. Zo kun je wat betreft de winkels op tijd al een schifting maken, en deze onthouden. Schrijf ook meteen op welke data er door de winkels aangehouden worden—ook dit kan per winkel verschillen.
  • Vergelijk de prijzen. Veel winkels zullen flink stunten met de prijzen om elkaar af te kunnen troeven. Ook al lijkt een aanbieding nog zo ideaal, vergeet niet om ook op andere webwinkels te kijken of je daar wellicht goedkoper uit bent.
  • Wees er op tijd bij. Dit geldt niet alleen voor het trotseren van de fysieke winkelstraat, maar ook voor online shoppen. Ook bij webshops geldt namelijk: op = op. Door op tijd op zoek te gaan, voorkom je dat je alsnog achter het net vist of aanbiedingen mist. Zoals we eerder schreven hanteren veel winkels namelijk andere data: de één begint al op de maandag van tevoren, terwijl de ander echt tot vrijdag wacht.

Creditcard en laptop


Aanbiedingen en kortingscodes

Zit je er klaar voor? Om je verder op weg te helpen vind je hieronder een lijst met een aantal aantrekkelijke aanbiedingen op Black Friday. Zo kun je alvast kijken of er iets interessants tussen zit!

 

Deze lijst zullen we gedurende Black Friday verder blijven aanvullen. Vergeet ook zeker niet te kijken op onze Black Friday-pagina! Ook daar kun je met één klik de tofste acties bekijken.


Wat ga jij allemaal scoren op Black Friday? Veel shopplezier!