World Cleanup Day 2021: zorg voor een schoner milieu en bespaar op duurzame producten

Morgen, op 18 september 2021, is het World Cleanup Day. Op deze dag gaan mensen over de hele wereld de straat op om hun buurt zwerfafval vrij te maken. Wil je ook helpen? Of wil je te weten komen hoe je jouw afvalberg kunt verkleinen om grote hoeveelheden afval te voorkomen? Lees dan deze blog door en zie hoe je door duurzamer te leven ook nog eens flink kunt besparen! 


World Cleanup Day 2021

Morgen is het World Cleanup Day. Dit initiatief wordt jaarlijks georganiseerd om een wereldwijd signaal af te geven dat het belangrijk is om te leven in een schone omgeving. Er doen jaarlijks zo'n 180 landen mee aan deze opruimactie. Naast dat het afval wordt opgeruimd, wordt er ook veel data verzameld. Zo worden de afvalitems geregistreerd en met deze gegevens wordt vervolgens de industrie aangesproken op haar verantwoordelijkheid voor het zwerfafvalprobleem. Wil jij graag een handje meehelpen? Dat kan. Je kunt natuurlijk gewoon een vuilniszak pakken en een rondje lopen door je wijk, maar je kunt ook meedoen met Decathlon. Kom morgen om 10:00 uur of om 14:00 uur naar de ingang van Decathlon Antwerpen. Vervolgens ga je samen met de medewerkers van de sportwinkel een wandeling maken van ongeveer twee uur om het afval in de buurt op te ruimen. Je ontvangt hiervoor alle benodigdheden en na afloop krijg je nog een leuke verrassing! Je kunt je inschrijven via de website.

Afval op het strand


Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk niet genoeg om één keer per jaar de boel op te ruimen. Bovendien is één dag ook niet genoeg om al het afval dat in de natuur terecht is gekomen op te ruimen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zwerfafval opruimen als ze het tegenkomen, maar er zijn helaas nog teveel mensen die de openbare prullenbakken niet weten te vinden en alles maar op straat dumpen. Wil je een steentje bijdragen aan een schoner milieu? Dat kan door duurzamer te leven en zo je afvalberg te verkleinen. Uiteindelijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Hieronder hebben we een aantal producten op een rijtje gezet, die plastic producten vervangen én langer mee gaan! Hierdoor bespaar je ook nog eens een hoop geld! Dat is toch weer mooi meegenomen.


Plastic flesjes vervangen

Een van de meest voorkomende plastic afvalitems die we in de natuur tegenkomen, zijn plastic flesjes. Om dit terug te dringen betaal je in Nederland en Duitsland nu statiegeld voor alle plastic flesjes. Dit is in België nog niet het geval. Wel kun je er natuurlijk zelf voor zorgen dat je minder plastic flesjes koopt of dat je ze recyclet. Koop bijvoorbeeld een drinkfles, waarin je je favoriete drankjes kunt doen. Doordat je steeds dezelfde fles gebruikt, bespaar je geld én zorg je ervoor dat er minder plastic wegwerpflessen worden gebruikt. Daarnaast kun je je drinkfles extra voordelig kopen bij diverse webshops. Koop bijvoorbeeld een Dopper met 20% korting bij bol.com, shop waterflessen met infusers met tot 40% korting bij HEMA of scoor een gratis RVS drinkfles bij je Otto Office bestelling met deze kortingscode.

Plastic flesjes


Duurzame hygiëneproducten

Er wordt ook veel gebruikgemaakt van plastic in hygiëneproducten. Denk aan tandenborstels, flessen shampoo, wattenstaafjes, tampons en maandverband. Bovendien gebruik je sommige producten slechts één keer, zoals wattenstaafjes en menstruatieproducten. Door deze te vervangen door duurzame alternatieven, zorg je direct voor minder (schadelijk) afval. Bestel bijvoorbeeld een bamboe tandenborstel, shampoo bars, bamboe of herbruikbare wattenstaafjes, wasbare inlegkruisjes of een menstruatiecup. Deze producten kun je vaak kopen bij drogisterijen. Zo bestel je dit soort producten met tot 30% korting bij 24pharma en met minstens 10% korting bij Farmaline.


Alternatief voor plastic rietjes

Alleen al in Europa worden er jaarlijks zo'n 36,4 miljard plastic rietjes gebruikt. Hiermee behoren rietjes ook tot een van de meest voorkomende plastic afvalitems. Gelukkig krijg je nu steeds vaker een papieren rietje wanneer je drinken bestelt. Toch zijn niet veel mensen fan van papieren rietjes. Gelukkig is er nog een ander alternatief. Koop bijvoorbeeld RVS of bamboe rietjes en neem deze standaard mee in je handtas. Zo heb je altijd een rietje bij de hand! Bovendien zijn de rietjes herbruikbaar, waardoor je niet steeds nieuwe hoeft te kopen. Je koopt al een doosje met RVS rietjes bij bol.com en HEMA voor minder dan €5,-. Voor bamboe rietjes kun je het beste terecht bij bol.com of AliExpress. Je shopt bij AliExpress al een bamboe rietje voor slechts €0,24!

Rietjes

 


Gebruik geen plastic zakjes in de supermarkt

Een andere goedkope manier om je plastic gebruik te verminderen, is door je groenten niet in plastic tasjes te doen wanneer je boodschappen doet. Bij veel supermarkten kun je herbruikbare netjes kopen, waar je je groenten in kunt doen in plaats van in een plastic zak. Dit geldt ook voor brood. Zo zijn er speciale broodzakken, waar je jouw verse brood in kunt doen. Zo hoef je dus niet onnodig plastic in huis te halen.